Cheesecake s pečenými jablkami a karamelom

Jeseň sa mi spája s chuťou jabĺk, karamelu a maku. Počas našej Islandskej expedície sme jabĺk veru pojedli dosť a ja som celú dobu rozmýšľala nad tým, že som vlastne ešte nepiekla nič jablkové. Tak sa zrodil nápad na tento jesenný cheesecake s pečenými jablkami a karamelom. Chcela som pripraviť low carb verziu a tak som namiesto cukru použila vanilkový proteínový prášok, ale kľudne môžete použiť namiesto neho cukor. Jablká som tiež nesladila, karamel je sladký dosť, ale ak máte radi extra sladké, prilejte k nim na panvicu ešte lyžicu javorového sirupu. Želám dobré jesenné maškrtenie :) 



tortová forma s priemerom 18 - 20 cm

Korpus:
100 g lieskové orechy
50 g maslo/alsan/kokosový olej
  • Lieskové orechy opečieme na panvici, kým nezačnú mierne hnednúť a krásne voňať. Presypeme ich na plytký tanier, alebo tácku a necháme vychladnúť.
  • Vychladnuté orechy rozmixujeme na jemno a zmiešame s roztopeným maslom/alsanom/kokosovým olejom. Utlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri teplote 180 stupňov. 
  • Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
Náplň:
250 g bezlaktózový jemný tvaroh
100 g bezlaktózová kyslá smotana (alebo hustý biely jogurt)
3 PL kokosový/trstinový cukor (alebo 25 g vanilkový proteínový prášok)
2 PL jablkové pyré (najlepšie nesladené)
1 vanilkový lusk (alebo 1 ČL vanilkový extrakt)
1 ks  vajce + 1 žĺtok
1/8 ČL mletá škorica  
  • V mise poriadne premiešame tvaroh, kyslú smotanu, jablkové pyré a cukor (alebo proteínový prášok), aby sa všetku ingrediencie dobre spojili.
  • Pridáme semienka z vanilkového lusku (alebo 1 ČL vanilkového extraktu), škoricu a celé vajce a žĺtok. Opäť poriadne premiešame.  
  • Vylejeme na korpus a pečieme 40 min pri teplote 145 stupňov. Následne vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Na ozdobu:
2 stredne veľké jablká (vhodnejšie sú tvrdšie odrody)
20 g maslo
1 ks celá škorica
50 g trstinový cukor
40 ml šľahačková smotana
  • Z jabĺk vykrojíme jadrovníky, ošúpeme ich a nakrájame na asi 2 mm hrubé plátky.
  • Do panvice dáme maslo spolu s celou škoricou. Keď maslo začne peniť, pridáme plátky jabĺk a opekáme ich, kým nechytia zlatú farbu. Chceme, aby zmäkli, ale nerozpadli sa. Keď sú hotové, vyberieme ich z panvice.
  • Do rovnakej panvice nasypeme cukor a necháme ho na miernej teplote skaramelizovať. Keď má cukor zlatú farbu, prilejeme teplú šľahačkovú smotanu (pozor, bude to bublať a syčať) a miešame, kým nám nevznikne hladký karamel. Prelejeme do pohárika.
  • Na vychladnutý cheesecake poukladáme plátky jabĺk a polejeme ho karamelom. Podávame so zvyšným karamelom, ktorý si každý môže pridať podľa chuti.

Komentáre