KOKOSOVÝ CHEESECAKE - klasická aj low carb verzia* (lactose free, gluten free)

 (inšpirácia: powerlogy.sk)

Neskutočne lahodný kokosový cheesecake, v ktorom skutočne nie je strúhaný kokos :) Lahodnú kokosovú chuť a zároveň krémovú konzistenciu mu dodáva kokosové maslo, ktoré ho zároveň aj jemne osladí. V recepte ho určite ničím nenahrádzajte, bez neho to nebude ono a pripravíte sa o vážne skvelý chuťový zážitok. Recept ako si vyrobiť domáce nájdete TU. Namiesto krémového syra (cream cheese) môžete použiť mascarpone, to bezlaktózové sa však nezháňa ľahko a o cene radšej pomlčím...preto som použila nesolený krémový syr a s výsledkom som viac než spokojná. Aby som kokosové mámenie vyšperkovala na maximum, na ozdobu som použila domácu kokosovú granolu - recept nájdete TU. Jedným slovom - dobrota! A aby som nezabudla - klasický sušienkový korpus je nahradený orechovým, koláčik je teda bezlepkový a ak použijete namiesto cukru alternatívne sladidlo, bude aj low carb :)


 tortová forma s priemerom 20 - 24 cm

Korpus:
50 g mandľová múka
50 g vlašské orechy
1 PL ryžový sirup *pre low carb verziu som použila tabletky na ochutenie proteínu s vanilkovou príchuťou (1/2 tabletky), alebo nahraďte stéviou podľa chuti 
40 g maslo/alsan/kokosový olej
  • Mandľovú múku a vlašské orechy rozmixujeme na jemno, zmiešame s roztopeným maslom/alsanom/kokosovým olejom a sladidlom. Utlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 7 minút pri teplote 180 stupňov. 
  • Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
Náplň:
200 g bezlaktózový jemný tvaroh
200 g bezlaktózový krémový syr (cream cheese)
100 g kokosové maslo - roztopené
1 ČL vanilkový extrakt
1 ks  vajce
2 PL ryžový sirup + 2 čl kokosový cukor *pre low carb verziu 1 ks tabletky s vanilkovou príchuťou, prípadne flawdrops  
  • Tvaroh, krémový syr a vajce musia mať izbovú teplotu. Ak by boli príliš studené, kokosové maslo by po pridaní stvrdlo a v náplni by sa urobili hrčky.
  • V mise zmiešame tvaroh, krémový syr, vanilkový extrakt a sladidlo podľa výberu. Premiešame, aby sa ingrediencie dobre spojili, prilejeme kokosové maslo a poriadne ho vmiešame do krému. Nakoniec pridáme vajce a ešte raz premiešame.
  •  Vylejeme na korpus a pečieme 40 min pri teplote 145 stupňov. Následne vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Poleva:
120 g bezlaktózový biely jogurt

1 ks vanilkový cukor *pre low carb verziu 1/2 tabletky s vanilkovou príchuťou, prípadne flawdrops 
na ozdobu: domáca kokosová granola
  • Biely jogurt zmiešame so sladidlom. Vylejeme na cheesecake izbovej teploty a rovnomerne rozotrieme. Uložíme aspoň na 8 hodín do chladničky.
  • Pred podávaním ozdobíme domácou kokosovou granolou.

Komentáre