Vanilkovo - pomarančový proteínový cheesecake z tvarohu (low carb, gluten free, lactose free)

Inšpirácia na veľkonočné pečenie, dobrota nabitá bielkovinami a zdravými tukmi :)






forma s priemerom 20 - 24 cm

Korpus:
75 g sušený kokos
50 g mandľová múka
50 g vlašské orechy
80 g maslo/alsan/kokosový olej
  • Kokos, mandľovú múku a vlašské orechy rozmixujeme na jemno, zmiešame s roztopeným maslom, alebo alsanom, alebo kokosovým olejom a utlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 20 min pri teplote 180 stupňov.
Pozn.: Pokiaľ máte dostatok času, opečte najprv kokos a vlašské orechy na sucho na panvici, kým kokos nechytí zlatú farbu, nechajte vychladnúť a až potom rozmixujte. Korpus bude viac pripomínať ten sušienkový.

Náplň:
500 g bezlaktózový jemný tvaroh
250 g bezlaktózový biely jogurt
50 g vanilkový proteínový prášok (použila som bezlaktózový Iso Whey Zero) - ak nemáte, alebo nechcete použiť proteínový prášok, môžete ho nahradiť nejakým sladidlom
1 ČL vanilkový extrakt
1 ks  vajce
1 ks pomaranč
  • V mise zmiešame tvaroh, jogurt, vanilkový proteín, vanilkový extrakt, vajce, nastrúhanú kôru a šťavu z pomaranča. Vymiešame dohladka a vylejeme na korpus.
  • Pečieme 50 min pri teplote 145 stupňov. Následne vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Poleva:
250 g mrazené ríbezle (použiť môžete aj čerstvé*)
2 PL ryžový sirup alebo sladidlo podľa chuti
  •  Mrazené ríbezle, alebo akékoľvek lesné ovocie dáme do hrnca a rozhrievame, kým sa neroztopí. Potom pridáme 2 PL ryžového sirupu, znížime teplotu a varíme, kým nezhustne. Že je poleva hotová zistíme tak, že ak prejdete lyžicou po dne hrnca, zostane tam čiara a bude trvať 2-3 sekundy, kým zmizne.
* Ak použijete čerstvé ovocie, pridajte 2 PL vody. Čerstvé ovocie pustí menej šťavy ako mrazené.
  • Následne hrniec odstavíme a za stáleho miešania necháme polevu vychladnúť. Trvá to len pár minút.
  • Polevu nalejeme na cheesecake, ktorý následne uložíme aspoň na 8 hodín do chladničky. 
  • Pred podávaním môžeme ozdobiť plátkami pomaranča.

Komentáre