Torta z makovej múky s pomarančovým mascarpone krémom (gluten free)

Na makovú múku som natrafila úplnou náhodou v jednom bio obchode, keď som hľadala múku úplne iného druhu. Nepatrí síce medzi najlacnejšie, ale mak mám rada, nuž som si povedala, vyskúšam. Pozor - maková múka nie je mletý mak! Maková múka sa vyrába zomletím za studena vylisovaných semien maku. V porovnaní s mletým makom má oveľa nižší obsah tuku (12 g/100 g múky), vyšší obsah bielkovín (31 g/100 g múky), minimum sacharidov (5,5 g /100 g múky) a je prirodzene bezlepková. Pri pečení koláčov je ňou možné úplne nahradiť klasickú pšeničnú múku.  Konzistenciou je úplne totožná s klasickou múkou, čiže je zomletá úplne na jemno, ale zachováva si 100%-nú arómu aj chuť maku. Ak vás od kúpy odrádza vyššia cena, odradiť sa nenechajte, na pečenie je potrebné menšie množstvo ako u klasickej múky. Použiť sa dá na tortové korpusy, muffiny, rolády, ale aj do náplní namiesto mletého maku.

narodeninová verzia torty :)


jarno - veľkonočná verzia :)




tortová forma s priemerom 22 cm

Korpus:
130 g maková múka
3 ks vajíčka
60 g kokosový/trstinový cukor
200 ml perlivá voda
3 PL olivový/kokosový olej
1 ČL sóda bikarbóna
  • Vajíčka, cukor, perlivú vodu a olivový olej vyšľaháme do peny.
  • Múku zmiešame so sódou bikarbónou a ručne primiešame k vaječnej pene. Môže sa zdať, že cesto je príliš tekuté, ale po chvíľke mierne zhustne.
  • Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 35 minút.
  • Korpus je upečený, keď do neho zapichneme špáradlo a vytiahneme ho von suché, bez nalepeného cesta.
  • Necháme chvíľu vychladnúť, potom korpus vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť.
  • Keď je korpus vychladnutý, otočíme ho, zo spodnej strany odstránime papier na pečenie a pozdĺžne ho rozrežeme.
Krém:
250 g mascarpone
100 ml šľahačková smotana
80 g biela čokoláda
nastrúhaná kôra z jedného pomaranča

Okrem toho:
maliny, čučoriedky, čokoládové vajíčka, mäta, jedlé kvety, ...
  • Mascarpone vyberieme z chladničky cca 30 minút pred prípravou krému, aby malo izbovú teplotu.
  • Bielu čokoládu roztopíme - vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnke - a za stáleho miešania necháme vychladnúť.
  • Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha.
  • Mascarpone zmiešame s nastrúhanou kôrou z pomaranča a vychladnutou roztopenou bielou čokoládou. Keď sa všetky ingrediencie spoja, primiešame šľahačku. 
  • Na spodnú časť korpusu nanesieme polovicu krému a naukladáme čučoriedky. Na to uložíme vrchnú časť korpusu a na ňu druhú časť krému. Ozdobíme malinami, čučoriedkami, na Veľkú noc aj čokoládovými vajíčkami :). Krásne sú tiež jedlé kvety.
  • Pred podávaním necháme tortu odležať aspoň 5 hodín v chladničke.

Komentáre