Creme Brulle Cheesecake

Spojenie cheesecake a creme brulle – čo môže byť lepšie? Jemný, krémový, vanilkový, s krásnou chrumkavou karamelovou krustou a šťavnatými malinami. Pre mňa jednoznačne jednotka medzi cheesecakami.








tortová forma s priemerom 20 - 22 cm

Korpus:

125 g špaldové sušienky bez cukru
60 g maslo (použila som bezlaktózové)
  • Sušienky pomelieme na jemno, maslo roztopíme v mikrovlnke a zmiešame so sušienkami.
  • Formu na pečenie z vonkajšej strany obalíme dvoma vrstvami alobalu.
  • Zmes utlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 10 minút.
  • Vyberieme a necháme mierne vychladnúť.
Náplň:

500 g mascarpone (použila som bezlaktózové)
200 ml šľahačková smotana (použila som bezlaktózovú)
50 g kokosový/trstinový cukor (môžete použiť aj viac, ale nezabudnite, že cukor ešte pôjde na vrch)
1 ks vanilkový lusk
6 ks vaječné žĺtka
  • Vaječné žĺtka šľaháme spolu s cukrom a semienkami z vanilkového cukru, pokiaľ nám nevznikne svetlá hustá pena. Prilejeme šľahačkovú smotanu a ručne premiešame.
  • K mascarpone prilejeme vaječnú zmes a ručne dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
  • Nalejeme na sušienkový základ a niekoľko krát formou udrieme o kuchynskú linku, aby sme sa zbavili bubliniek.
  • Na dno rúry na pečenie dáme plech naplnený vriacou vodou – cca 1500 ml.
  • Cheesecake umiestnime na strednú priečku a pečieme v rúre vyhriatej na 145 stupňov 75 minút.
  • Po upečení necháme cheesecake vychladnúť na izbovú teplotu a pred podávaním uložíme aspoň na 8 hodín do chladničky.
Na servírovanie:

trstinový cukor
flambovacia pištoľ
maliny
  • Pred podávaním cheesecake pokrájame na kúsky. Každý kúsok posypeme trstinovým cukrom a pomocou flambovacej pištole cukor skaramelizujeme.
  • Ozdobíme malinami a podávame.

Rady a tipy:
Na flambovanie použite trstinový, alebo biely cukor, kokosový nefunguje :)
Cheesecake najprv pokrájajte a až potom posypte cukrom a skaramelizujte. Kúsky tak budú krásne rovnomerné. Ak povrch cheesecaku najprv skaramelizujete a až potom pokrájate, karamelová krusta bude praskať, chuti to však vôbec neublíži.

Komentáre